Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011

Roman Polanski: Wanted and Desired (2008)

   Ένα ντοκυναντέρ που καταγράφει το χρονικό της εμπλοκής του Roman Polanski στην υπόθεση βιασμού ενός δεκατριάχρονου κοριτσιού,και τη φυγή του σκηνοθέτη από τις ΗΠΑ.Σκηνοθεσία της Marina Zenovich.
   Τα γεγονότα:Το 1977 (οκτώ χρόνια μετά την άγρια δολοφονία της συζύγου του Sharon Tate από μέλη της αίρεσης του Charles Manson ) ο ήδη καταξιωμένος Polanski κατηγορείται οτι βίασε ένα δεκατριάχρονο κορίτσι στο οποίο πιο πρίν έχει δώσει αλκοόλ και ναρκωτικά.Ο Polanski θα δηλώσει ένοχος σε μια μόνο κατηγορία από το πλήθος των κατηγοριών που του απαγγέλθηκαν,αυτή της "παράνομης σεξουαλικής πράξης" .Το κατηγορητήριο περιελάμβανε αξιόποινες πράξεις όπως αποπλάνηση ανηλίκου,χορήγηση ναρκωτικών ουσιών σε ανήλικο,βιασμό με χρήση ναρκωτικών και σοδομισμό.Οι έντεκα μήνες που ακολούθησαν των κατηγοριών, θα κυλήσουν μέσα σε μια δημοσιογραφική φρενίτιδα που είχε καταλυτική επίδραση στο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τελικά την υπόθεση η δικαιοσύνη.Ο Polanski εν τέλει αποδημεί στη Γαλλία πριν  απαγγελθεί η ποινή του,και δεν πατάει το πόδι του σε αμερικάνικο έδαφος έκτοτε,ούτε καν για να παραλάβει το oscar που του απονεμήθει το 2002 για το  The Pianist .
   Ένας σκηνοθέτης του οποίου η σκανδαλώδης προσωπική ζώη επισκιάζει το μεγάλο του έργο.Το Roman Polanski:Wanted and Desired κάνει μια αποστασιωποιημένη άλλα και τίμια καταγραφή μιας υπόθεσης που το φώς της δημοσιότητας τελικά δεν κατάφερε να φωτίσει.Ένα έγκλημα,ένας larger than life θύτης ,ένα αθώο θύμα,ένας δικαστής που διψά για δημοσιότητα και ένα σύστημα που αδυνατεί να αποδώσει δικαιοσύνη.Το ντοκυμαντέρ θα κάνει μια μίνι βιογραφία του Polanski,προσπαθώντας να φωτίσει τις κρυφές πτυχές του ταραχώδους βίου του και ταυτόχρονα θα παραθέσει πλούσιο αρχειακό υλικό και συνεντέυξεις ανθρώπων που γνώρισαν τον διάσημο σκηνοθέτη.Οι φήμες που ακολούθησαν τον Polanski,η πραγματικότητα και η μυθοπλασία των ταινιών του θα συνθέσουν το σκοτεινό προφίλ ενός δημιουργού που τα αμερικάνικα media τον στοχοποίησαν (οχι άδικα),και ο χώρος του κινηματογράφου τον αποθέωσε για την προσφορά του κάνοντας τα στραβά μάτια σε ο,τι είχε να κάνει με τα αδικήματα που έπραξε.  
   Η τέχνη μιμείται τη ζωή ή η ζωή μιμείται τη τέχνη;Ο κατήγορος της υπόθεσης σε μια προσπάθεια να καταλάβει τον Polanski θα εστιάσει στη φιλμογραφία του κατηγορούμενου.Ένα σύνηθες μοτίβο στις ταινίες του, είναι το νερό και οι ήρωές του βυθισμένοι ή πλέοντες σ'αυτό να διαφθείρονται ή να βασανίζονται.Οι λεπτομέρειες τις υπόθεσης αποκαλύπτουν οτι ο Polanski κατά κάποιο τρόπο αναπαρήγαγε αυτή τη θεματική του εμμονή μέσα από το έγκλημα που διέπραξε,σκηνοθετώντας τον ίδιο του τον εαυτό.

3 σχόλια:

  1. Ο Πολάνσκι είναι σε εκείνη την κατηγορία σκηνοθετών που το μεγάλο τους έργο στιγματίζεται για πράγματα που έχουν κάνει στην προσωπική τους ζωή. Μια ανάλογη περίπτωση είναι και του Ελία Καζάν. Δεν το έχω δει το ντοκιμαντέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορείς να το δείς ολόκληρο στο Utube.Για τον Καζάν υποθέτω πως εννοείς την υπόθεση με τις διώξεις σε "κομμουνιστές" στο Hollywood?Νομίζω πως αυτή η υπόθεση αφησε μια ρετσινιά "ρουφιάνου" στον Καζαν.Υπαρχει και ένα ντοκυμαντέρ του Scorcese ,A letter to Elia που λέω να δω σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σίγουρα κάποια στιγμή θα το δω. Ναι αυτήν την υπόθεση εννοώ. Τεράστιος σκηνοθέτης και πολύ πολύ αγαπημένος μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή