Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

There Will Be Blood (2007)


     Γνωριστε τον Daniel Plainview εναν αδιστακτο πετρελαια που στο γυρισμα του αιωνα θα θελησει να εκβιομηχανισει την εξορυξη πετρελαίου στη Καλιφορνια με καθε κοστος.
     Πιο πολυ πετρελαιο παρα αιμα χυνεται στη κινηματογραφικη μεταφορα του βιβλιου του Upton Sinclair απο τον P.T Anderson.Ας ξεκινισουμε με τα προφανη.Η ταινια αυτη ειναι τοσο καλα σκηνοθετημενη που φαινεται σαν να μην εχει σκηνοθετηθει και η ερμηνεια του D.D.Lewis ειναι απαραμιλλη.
   Ο ρυθμος της ταινιας ειναι υπνωτικος κι αυτο ισως περιοριζει το κοινο στο οποιο αυτη απηχει.Η αναλυση των χαρακτηρων ομως (που ειναι πιο βαθια και απο τις γεωτρησεις του ηρωα) ειναι αυτη που την κανει τοσο εντονη.
  Ενα σημειο ομως που αξιζει κανεις να σταθει ειναι η καταγραφη κατα καποιο τροπο που κανει η ταινια αυτη πανω στην ιστορια της εκμεταλλευσης του πετρελαιου.Ειναι λογικο κατι που αξιζει τοσο πολυ να δενεται αρρηκτα με την απληστια και το κυνηγι για εξουσια.Απ'οτι φαινεται ομως ο πυρετος για το μαυρο χρυσο αποτελεσε θεμελιο λιθο για το συγχρονο αμερικανικο αστυ και μοχλο για την αναπτυξη της εννοιας της "ευαγγελικης εκκλησιας" που τοσο γνωστη μας ειναι για την ακαμπτη και μισαλλοδοξη σταση της απεναντι σε πολλα κοινωνικα,πολιτικα και επιστημονικα ζητηματα της συγχρονης Αμερικης.Εχουμε να κανουμε με ενα προιον μυθοπλασιας- θα σπευσουν να παρατηρησουν οι βιαστικοι,αλλα αν αναλογιστει κανεις ποσο προσκωλλυμενα ειναι τα πετρελαιοπαραγωγα κρατη της Μεσης Ανατολης για παραδειγμα σε θρησκευτικα δογματα,τοτε η σχεση πετρελαιου-θρησκειας που παρουσιαζεται στην ταινια ειναι μαλλον πιο επικαιρη απ'οτι νομιζουμε.



2 σχόλια:

  1. αυτο παραγαμησε φιλε.ταινια δεκαετιας.100%.
    Τρομερος ο D.Lewis αλλα και οι β ρολοι ητο γαματοι.
    Και αυτο "Η ταινια αυτη ειναι τοσο καλα σκηνοθετημενη που φαινεται σαν να μην εχει σκηνοθετηθει "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τωρα το λες οντως και οι δευτεροι ηταν ωραιοι.αλλα μπροστα στη μουρλια που πουλαει ο λουης που να τους παρεις χαμπαρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή