Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Un prophète (2009)



    Νεαρος φρεσκοφυλακισμενος αραβας αναγκαζεται να γινει τσιρακι για την κορσικανικη μαφια που εχει κανει τη φυλακη τσιφλικι της...
       Οποιος γουσταρει ταινιες με φυλακες τοτε το γαλλικο "Un prophete" σε σκηνοθεσια Jacques Audiard ειναι γι'αυτον.Εδω η φιλοι του ειδους θα βρουν οτι ζητουν και με το παραπανω,αφου ο "προφητης" δεν παρεκλινει της πεπατημενης σε οτι αφορα τη φυλακοβια πλοκη,αλλα καταφερνει να εκπληξει το θεατη κανοντας ενα update στο prison drama σαν ειδος.
      Εδω δεν εχουμε τη τυπικη αμερικανικη  prison movie με φυλακο-ναζι,αραπια και μεξικανους.Οι αμερικανοι καταφεραν να κορεσουν και αυτο το ειδος ταινιων,γι'αυτο ισως οι καλυτερες ταινιες με φυλακες των τελευταιων ετων ειναι απο την Ευρωπη.Ενδεικτικα αναφερω τo "Celda 211" (2009) και το λιγο πιο διαφορετικο" Hunger" (2008).Aυτο που κανει το "προφητη" να ξεχωρισει ειναι ο ρεαλισμος με τον οποιο αποδιδει τα cliche του ειδους. Στερηση της ελευθεριας,φιλια,βια και επιβιωση ειναι μερικες απο τις θεματικες που καθε φυλακοβια ταινια αναπτυσει.Το σεναριο ειναι πολυ καλογραμμενο και καταφερνει σε σημεια να φωτισει τις τυψεις του ηρωα με μια δοση μεταφυσικης (οπως υποσχεται και ο τιτλος).Πολυ καλες οι ερμηνειες και το μονταζ.
        Ο γαλλικος κινηματογραφος τα τελευταια χρονια μας εχει συνηθισει  σε πολυ  αληθοφανεις αναπαραστασεις  βιας (L'ennemi public και Ιrreversible).Αυτη η "σχολη" ακολουθειται και στο "Un prophete" σε αντιθεση με τη στυλιζαρισμενη βια του Hollywood που εχουμε βαρεθει.


       
     Οποιος εχει κανει "τουφα" ξερει πως ειναι...οι υπολοιποι ας δουν "Un prophete" .

2 σχόλια:

  1. το καλυτερο με φυλακες των τελευταιων ετων
    το celda 211 σου αρεσε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλο ητανε...λιγο τραβηγμενο απ'τα μαλλια αλλα καλο.Ο "κακος" του εργου βασικα γαμαει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή