Σάββατο 7 Μαΐου 2011

The Face of Another (Tanin no kao)-(1966)

     Ενας φρικτα παραμορφωμενος ανδρας παλευει να συμφιλιωθει με την εικονα του.Μεσα στα πλαισια της ψυχοθεραπευτικης του αγωγης θα λαβει απο το γιατρο του μια πρωτοποριακη μασκα που μπορει να μιμιθει το ανθρωπινο προσωπο και τις εκφρασεις του με καταπληκτικη ακριβεια...
     Ο Hiroshi Teshigahara σκηνοθετει το βιβλιο του επισης Ιαπωνα Kôbô Abe και κανει μια  βαθια καταδυση στη ψυχισμο ενος ανθρωπου που εχοντας απωλεσει το προσωπο του νομιζει οτι εχασε τον ιδιο του τον εαυτο.Το "φαινεσθαι" και το "ειναι" πραγματευεται το (κυριολεκτικα) ψυχολογικο θριλερ του H.Teshigahara που περνει αριστα στη σκηνοθεσια.
  Το Tanin no kao ειναι γεματο επαναλαμβανομενα θεματα, μοτιβα ,εμμεσες και αμεσες αναφορες στο Β΄Παγκοσμιο,αλλα ταυτοχρονα αναπτυσει και μια δευτερευουσα πλοκη με"πρωταγωνιστρια" μια επισης παραμορφωμενη νεαρη γυναικα.ΟΙ χαρακτηρες ειναι τοσο καλα δουλεμενοι που για το θεατη ειναι σαν να ειναι διαφανοι,οπως οι τοιχοι του ιατρειου της ταινιας που σχεδιασε ο μετεπειτα διασημος αρχιτεκτονας Arata Isozaki.O χαρακτηρας του γιατρου ειναι απ'αυτους που ξεχωριζουν,κυριως για τα φιλοσοφικα ερωτηματα που θετει στον ασθενη του με αφορμη τη μασκα...
       ....Μια μασκα που ο πρωταγωνιστης καλειτε τα "γεμισει" με τη ραγισμενη προσωπικοτητα του με σκοπο να γιατρευτει ψυχικα αλλα τελικα αφομοιωνεται απο το "προσωπο του αλλου"  αν και ειχε προειδοποιηθει για το κινδυνο αυτο.Ξαναγεννημενος με το νεο του προσωπο θετει σε εφαρμογη το νοσηρο του σχεδιο με σκοπο να κερδισει οτι του στερησε η παραμορφωση του.Η ιστορια της παραμορφωμενης απο την ατομικη βομβα γυναικας μας δειχνει μια αλλη προσεγγιση του ιδιου προβληματος και λειτουργει συμπληρωματικα στη πλοκη της ταινιας . 

          Οπτικα ελκυστικο,πυκνο νοηματικα και αψογα σκηνοθετημενο το Τhe face of another κανει μια σπουδη πανω στην εννοια της ταυτοτητας και μας ρωτα αν τελικα ειμαστε αυτο που βλεπουν οι αλλοι σε μας η κατι παραπανω.                                                                             
   

1 σχόλιο:

  1. Αρτια ταινια, σηκωνει πολυ κουβεντα. Στο τελευταιο 10λεπτο ιδιως, εγιναν τερατα. Εχω πιασει τωρα τελευταια τον Τεσιγκαχαρα και ειναι τρομερος. Ακομη να καταλαβω γιατι το imdb την βαζει στα sci-fi..

    ΑπάντησηΔιαγραφή