Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

The Parallax View (1974)

    Ενας μαχητικος δημοσιογραφος ερευνωντας τη δολοφονια ενος γερουσιαστη βρισκεται μπλεγμενος σε μια συνομωσια που φαινεται να εχει στηθει απο εναν σκιωδη οργανισμο με το ονομα The Parallax Corporation.Σε σκηνοθεσια Alan J. Pakula.

      Ο Alan J.Pakula γυριζει το πολιτικο αυτο thriller το '74 με πρωταγωνιστη τον  Warren Beatty ,για  να επιστρεψει στο ιδιο υφος με το All the President's Men δυο χρονια αργοτερα καθιστωντας ετσι εαυτον ως εναν απο τους πιο πολιτικα προσανατολισμενους  σκηνοθετες του καιρου του.Η πορεια του τελικα ισως να μην ητανε και τοσο λαμπρη,αλλα φανηκε πως ειχε μια αδυναμια για το πολιτικο σινεμα.
       Τα 70's για τις ΗΠΑ ηταν μαλλον θολωμενα απο την συνομωσιολογικη παραζαλη που ακολουθησε την δολοφονια του J.F.K. και το σκανδαλο Watergate επι προεδριας Nixon ,με το πρωτο να λειτουργει σαν αφορμη κατα καποιο τροπο για το Τhe Parallax View.Μεσα σε αυτο το κλιμα το σινεμα ηταν αδυνατο να μεινει ανεπηρεαστο και αυτο ισως να φαινεται απο τη πολιτικη χροια που ειχαν αρκετες ταινιες της εποχης αυτης.
    Αυτο που κανει το The Parallax View να ξεχωρισει ειναι η γρηγορη πλοκη και η αφηγηση που κανει ο Pakula.H ταινια επαιξε με την ιδεα της πολιτικης συνομωσιας,κερδιζοντας ετσι τον θεατη τον 70's, ενω ταυτοχρονα θυμιζει λιγο το The Manchurian Candidate (1962) και το Arlington Road (1999).Ο ηρωας της ταινιας θυμιζει περισσοτερο ντεντεκτιβ η κατασκοπο παρα ρεπορτερ αλλα αυτο δε χαλαει κανεναν.Απολαυστικο το σασπενς στη σκηνη του αεροπλανου και ευρηματικο το σεναριο σε πολλα σημεια.Πολυ καλο το βιντεο εγκεφαλοπλυσης που ο ηρωας παρακολουθει στη προσπαθεια του να παρεισφρησει στην μυστικη οργανωση της ταινιας.Eξαιρετικο το φιναλε.

   Απο τις δυνατες στιγμες του Pakula,ισως απο τις καλυτερες του ειδους της.



2 σχόλια:

  1. απο τα καλυτερα αμερικανικα 70ς

    τους the parallax corporation τους ξερεις?
    τσεκαρε
    http://www.youtube.com/watch?v=Dr4k2yPMvyI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οτι κι αν εχω δει απο Pakula μ'αρεσει. Απο τις ταινιες που συμπαθησα τον Beaty. Κορυφαια σκηνη της ταινιας εκει που ο Pakula παιζει με τις εικονες και τις λεξεις (mother, me, hapiness κλπ). Ωραια και η συγκεκριμενη αφισα που διαλεξες να βαλεις. Σημαντικος αμερικανος ο Pakula κι ας μην εδωσε ποσοτικα. Εδωσε ποιοτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή