Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Bellflower (2011)

   O Woodrow και ο παιδικός του φίλος Aiden(τα μοναδικά μέλη της φανταστικής συμμορίας Mother Medusa) αδημονούν να έρθει το τέλος του κόσμου και προετοιμάζονται πυρετωδώς για αυτό.Ο έρωτας ,η προδοσία και η απογοήτευση όμως θα επαναπροσδιορίσουν τα κίνητρα των δύο φίλων.Ο Evan Glodell σκηνοθετεί , γράφει ,πρωταγωνιστεί και φτιάχνει ακόμα και τις κάμερες (?!) που χρησιμοποιήθηκαν για τα γυρίσματα της πρώτης του ταινίας.
   Αν σας αρέσουν οι dystopic/post apocalyptic ταινίες καλύτερα να (ξανα)δείτε το Mad Max.Aπο εκεί άλλωστε αντλούν τις εσχατολογικές τους φαντασιώσεις και οι ήρωες του Bellflower.Mε κόστος που δε ξεπέρασε τα 17.000$,γυρισμένο με αυτοσχέδιες κάμερες που ο σκηνοθέτης/παραγωγός/σεναριογράφος/πρωταγωνιστής κατασκεύασε με τα χεράκια του, το Bellflower είναι μια προσωπική (και βίαιη) ταινία χωρισμού και όχι ένα μετά-αποκαλυπτικό δράμα.
   Αυτό που κάνει κατά κύριο λόγο το Bellflower να ξεχωρίζει είναι η υφή της εικόνας του.Ο Glodell χρησιμοποιεί vintage εξαρτήματα για τις χειροποίητες κάμερές του και δίνει στη ταινία του μια ρετρό αίσθηση που καθηλώνει το θεατή τουλάχιστον οπτικά.Aυτή η φωτογραφική ιδιαιτερότητα μπορεί να μην ισοσταθμίζει τη σεναριακή ανεπάρκεια και τον κακό ήχο του Bellflower,αλλα ας μη ξεχνάμε πως  στην ουσία το ντεμπούτο του Glodell είναι ένα b-movie.
   Πίσω από το άτσαλο σενάριο του,το Bellflower κρύβει μια παράξενη γοητεία.Πραγματεύεται  αυτή τη σκοτεινή και καταστροφική πτυχή του ανδρισμού που καταπιέζεται και σιγοβράζει μέσα στον ήρωα ο οποίος περιμένει το τέλος του κόσμου για να λυτρωθεί,άλλα τελικά είναι το τέλος μιας σχέσης αυτό που θα τον απελευθερώσει.Η προδοσία και οι συνέπειές τις τραυματίζουν τον κεντρικό χαρακτήρα της ταινίας ψυχολογικά και σωματικά, κανοντάς τον ανίκανο να ξεχωρίσει τη πραγματικότητα απο τη φαντασία, οδηγώντας τον στα άκρα.Μοναδικός συμπαραστάτης του Woodrow είναι ο φίλος του Aiden και το κοινό όραμα τους για ένα κόσμο κατεστραμμένο που θα τους ανήκει ολοκληρωτικά είναι η μόνη τους ελπίδα.
   Eίναι φτηνό αλλά όχι φτηνιάρικο.Οπτικά πρωτότυπο,γεμάτο καλές προθέσεις και ας χάνει στα σημεία,το Bellflower είναι όσο μέτριο και όσο καλό θες να είναι και κόστισε μόνο 17.000$.Το μέλλον των ανεξαρτητων ταινιών προδιαγράφεται λαμπρό.

5 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα ταινία, τόσο ως προς την θεματική του όσο και ως προς το ύφος του. Σίγουρα θα την τσεκάρω. Μακάρι να έβγαιναν περισσότερες τέτοιες πρωτότυπες ταινίες, που οι δημιουργοί τους δίνουν όλο τους το είναι για την ολοκλήρωσή τους. Πάντως δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου αλλά έχω διαπιστώσει ότι ολοένα και περισσότερο κερδίζουν έδαφος τέτοιου είδους ταινίες, ειδικά στον χώρο της "εναλλακτικής" επιστημονικής φαντασίας.

    Το μέλλον ανήκει στα b-movies!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω φίλε μου.Εχεις τιποτα τέτοιο να προτείνεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικά δείγματα "εναλλακτικής" επιστημονικής φαντασίας τα τελευταία χρόνια, θεωρώ τα "Moon", "Mr. Nobody" και "The Man from Earth" αλλά πιστεύω ότι θα τα έχεις δει. Επίσης καλά λόγια έχω ακούσει και με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, για τα "Love (2011)" και "Another Earth (2011)" τα οποία δεν έχω δει ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μονο το love δεν εχω δει...Το Another Earth το είδα χθες,ηταν πολύ καλύτερο απο το Melancholia (μοιαζουν σε κάποιο βαθμό).Αξίζει να τσεκάρεις (αν δε τα έχεις δει):Primer (2004),Earthling (2011).Είναι αυτό ακριβώς που λες εναλλακτική επιστημονική φαντασία.Το Primer είναι αρκετά μπερδεψιάρικο,το Earthling είναι σχετικά αργό.Και τα δύο είναι low budget.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα "Another Earth" και το "Melancholia" θα τα δω σύντομα.

    Το "Primer" το έχω δει. Καλή ταινία όπου θυμάμαι μετά την θέασή του με είχε πιάσει πονοκέφαλος!

    Το "Earthling" σίγουρα θα το τσεκάρω. Έχει πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση. Πάντα με γοήτευαν οι low budget ταινίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή