Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Incendies (2010)

   H Νawal Marwan (Lubna Azabal) μέσω της διαθήκης της, προτρέπει τα δίδυμα παιδιά της να αναζητήσουν  το πραγματικό της παρελθόν.Κόρη (Mélissa Désormeaux-Poulin) και γιος (Maxim Gaudette) θα ακολουθήσουν τις ρίζες τους στη Μέση Ανατολή εκπληρώνοντας έτσι τη τελευταία επιθυμία της μητέρας τους.
   Ο Denis Villeneuve μεταφέρει σε φίλμ ένα θεατρικό έργο του οποίου η πολυπλοκότητα σε κάνει να απορείς σχετικά με το πως θα μπορούσε αυτη η ιστορία να λειτουργήσει μέσα στη θεατρική φόρμα.Από την άλλη, η ωμή δύναμη του Incendies μαρτυρά κάποιο βαθμό συγγένειας με το αρχαίο δράμα.Τo απλό σε πρώτη ανάγνωση προοίμιο της ταινίας πάντως δεν μπορεί να προετοιμάσει το θεατή για το τι θα δεί.
   Η μη γραμμική αφήγηση  του Villeneuve θα ξεδιπλώσει το σκιώδες παρελθόν της Nawal που εντοπίζεται στην ταραγμένη Μέση Ανατολή.Εκεί θα ταξιδέψει η κόρη της -αρχικά μόνη της-με σκοπό να βρεί τον πατέρα της που τον θεωρούσε νεκρό και έναν αδερφό ,του οποίου την ύπαρξη αγνοούσε.Ο δίδυμος αδερφός της θεωρεί την προτροπή της μητέρας τους ως  μεταθανάτια φάρσα,στην οποία δείχνει απρόθυμος να συμμετάσχει.Κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το παρελθόν της μητέρας του θα πεισθεί εν τέλει να συνδράμει στην έρευνα της αδερφής του.
   Τα κλασσικά μοτίβα του πολέμου και της φρίκης του,της μισαλλοδοξίας αλλά και της αγάπης μιας μάνας για τα παιδιά της είναι μερικά απο τα συστατικά του Ιncedies.Aυτό που κάνει τη συνταγή επιτυχημένη είναι η άψογη εκτέλεσή της.Η τραγική (πιο τραγική δε γίνεται) ιστορία ενός χαρακτήρα που έχει πεθάνει πρίν ακόμα η ταινία αρχίσει, είναι το όχημα που θα πάει το θεατή σε μέρη που δε θα ήθελε να πατήσει το πόδι του ποτέ.Από τις ταινίες που όσα λιγότερα ειπωθούν γι'αυτή, τόσο το καλύτερο γι'αυτόν που δεν τη είδε.
  Το μίσος στη χειρότερή του έκφραση:ο πόλεμος.Η αγάπη στην αγνότερη της μορφή:η μητρική  αγάπη. Αν  κάποιος ήξερε τι θα δεί  βλέποντας το Incedies μπορεί και να μη το έβλεπε.Εάν όμως δεν το δεί θα χάσει μια από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου